Android 4.4 KitKat: Δείτε τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης

Posted on Nov 4 2013 - 9:35pm by

android-4.4-kitkat

Όπως γνωρίζετε, το Nexus 5 είναι το πρώτο smartphone της αγοράς με το νέο λειτουργικό σύστημα Android 4.4 KitKat, το οποίο φέρνει αρκετές νέες λειτουργίες, καθαρότερο και απλότερο σχεδιασμό, αλλά και βελτιωμένη απόδοση.

Λειτουργίες Android 4.4 KitKat

Ας τα δούμε όλα αναλυτικά, απευθείας από τη Google, αφού για την ώρα ο μόνος τρόπος να παίξουμε με το Android 4.4 KitKat είναι να πάρουμε στα χέρια μας το Nexus 5 ή να περιμένουμε την επικείμενη αναβάθμιση αρχικά στα Nexus 4, Nexus 7 και Nexus 10. Εδώ να σημειώσουμε ότι δυστυχώς το Samsung Galaxy Nexus δεν υποστηρίζει το KitKat, ενώ ήδη η HTC ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 90 ημέρες για να φέρει το update στο HTC One. Πάντως, οι Google Editions των Samsung Galaxy S4 και HTC One θα το λάβουν σχετικά γρήγορα.

Ξεκινώντας από το σχεδιασμό, το Android 4.4 KitKat είναι εμφανώς πιο καθαρό και απλούστερο από την προηγούμενη έκδοση, αλλά μη περιμένετε συγκλονιστικές αλλαγές. Μια ενδιαφέρουσα αλλαγή θα παρατηρήσετε στη lock screen όταν ακούτε μουσική, καθώς θα σας εμφανίζει το εξώφυλλο του album και θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε τραγούδι χωρίς να ξεκλειδώσετε τη συσκευή. Εξάλλου, όταν διαβάζετε κάποιο e-book ή παρακολουθείτε video θα κρύβονται αυτομάτως όλα τα περιττά στοιχεία για καλύτερη θέαση.

Από την περασμένη Google I/O 2013 ήταν εμφανές ότι η Google έχει επενδύσει πολλά επάνω στη λειτουργία προσωπικού βοηθού Google Now, επομένως, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι προσπαθεί να καταστήσει ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση σε αυτή, καθώς και να αναβαθμίσει τις δυνατότητες της. Έτσι, με ένα απλό σύρσιμο του δακτύλου στη home screen ανοίγει η εφαρμογή Google Now και λέγοντας “OK Google” ο χρήστης ενεργοποιεί τη λειτουργία φωνητικού βοηθού (25% καλύτερη αναγνώριση), απ’ όπου μπορεί να πραγματοποιήσει αναζήτηση, να καλέσει ή να στείλει SMS σε επαφή, να λάβει οδηγίες κλπ. Επίσης, έχουν προστεθεί νέες κάρτες με πληροφορίες για updates από τα αγαπημένα blogs του χρήστη, για αγορά εισιτηρίων για κάποια παράσταση κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εφαρμογή Hangouts τα έχουμε δει την περασμένη εβδομάδα. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι πλέον εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα μηνύματα του χρήστη, μαζί με τα SMS και MMS. Επιπλέον, έχει αναβαθμιστεί η εφαρμογή Phone με αυτόματη οργάνωση των επαφών ανάλογα με το πόσο συχνά επικοινωνείτε μαζί τους αλλά και με δυνατότητα αναζήτησης σε κοντινά μέρη για τοποθεσίες, επιχειρήσεις, επαφές (κάτι σαν Χρυσός Οδηγός) χωρίς να αφήνετε την εφαρμογή. Επάνω σε αυτό το σύστημα βασίζεται και η νέα λειτουργία αναγνώρισης κλήσεων, καθώς όταν σας καλεί άγνωστος αριθμός θα ψάχνει αυτόματα αν αντιστοχεί σε κάποια κοντική επιχείρηση καταχωρημένη στο Google Maps (δε γνωρίζουμε κατά πόσο θα λειτουργεί κάτι τέτοιο εκτός ΗΠΑ για την ώρα).

Απόδοση Android 4.4 KitKat

Σχετικά με την απόδοση, το Android 4.4 KitKat έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι εφαρμογές του να χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη μνήμη RAM και θεωρητικά θα μπορεί να λειτουργεί αψεγάδιαστα σε συσκευές με μόλις 512MB RAM. Παράλληλα, έγινε γενικότερη βελτιστοποίηση και για καλύτερη διαχείριση μνήμης για multitasking, προστέθηκε η επιλογή διαφορετικού cloud storage για τη Gallery, ενώ αν η συσκευή διαθέτει αισθητήρα υπερύθρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τηλεχειριστήριο για τηλεοράσεις.

Τέλος, έχει προστεθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης Emoji, επανασχεδιάστηκε η εφαρμογή Email (φάκελοι, φωτογραφίες για τις επαφές), υποστήριξη για εκτύπωση φωτογραφιών, αρχείων και ιστοσελίδων σε οποιονδήποτε εκτυπωτή έχει συνδεθεί με το Google Cloud Print, όπως και μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Google Drive για αποθήκευση και επεξεργασία κειμένων κλπ.

 

Leave A Response