Νέες υπηρεσίες ανακοινώθηκαν στο συνέδριο Google I/O 2013

Δημοσιεύτηκε στις Μάι 18 2013 - 1:06μμ

larrypage_google_io

Νέες υπηρεσίες ανακοινώθηκαν στο συνέδριο Google I/O 2013. Μια σειρά δραστικών αλλαγών του διαδικτυακού κολοσσού θα φέρουν νέα εικόνα στις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο κοινό της.

Search

Ίσως η πιο ριζική αλλαγή που σχεδιάζει η Google στην λειτουργία της αναζήτησης (ξέρετε, αυτό που έκανε το Google όταν το πρωτογνωρίσαμε) είναι η ενοποίησή της σε όλες τις συσκευές που μπορεί να τη χρησιμοποιείτε (υπολογιστή, τηλέφωνο, ταμπλέτα κλπ.) και η χρήση της με τη φωνή. Η ιδέα είναι ότι θα το ενεργοποιείτε λέγοντας «OK, Google» (όπως ενεργοποιούνται τα γυαλιά Google Glass λέγοντας «OK, Glass») και κάνοντας την ερώτησή σας, π.χ. «Ποιο είναι το πλησιέστερο εστιατόριο;» Νέες αλγόριθμοι θα «θυμούνται» τις αναζητήσεις αυτές, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε την αναζήτηση με επόμενες ερωτήσεις, π.χ. «Και τι ώρα κλείνει;» Όπως φαίνεται η Google προσπαθεί να κάνει στο σύνολο των υπηρεσιών αναζήτησής της ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει η Siri στο iPhone, η οποία παρέμεινε προβληματική παρόλες τις βελτιώσεις. Προφανώς οι ερωτήσεις στα Ελληνικά είναι ενδεικτικές, αφού προς το παρόν τουλάχιστον, οι λειτουργίες αυτές θα είναι διαθέσιμες μόνο στα Αγγλικά – και μάλιστα, θα αργήσουν κάπως να ενεργοποιηθούν. Επίσης, η υπηρεσία Google Now θα εμπλουτιστεί με νέες καρτέλες σχετικά με μέσα μεταφοράς και προτάσεις για μουσική, βιβλία και ταινίες.

 

Χάρτες

google-io-maps-layers

Ίσως η πιο διαδεδομένη υπηρεσία της Google μετά την αναζήτηση, το Google Maps θα επανασχεδιαστεί τόσο στο desktop όσο και στις mobile συσκευές και θα περιέχει τρισδιάστατες απεικονίσεις μέσα από το Google Earth, reviews εστιατορίων και Google Offers μέσα από την εφαρμογή, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να προτείνουν πληροφορίες για μια περιοχή, οι οποίες μπορεί τελικά να προστίθενται σε αυτή. Χρησιμοποιώντας τις νέες καρτέλες, οι χρήστες θα μπορούν επίσης να τονίσουν περιοχές ενδιαφέροντος όπως το σπίτι τους, η δουλειά τους και μέρη που τους αρέσουν. Τέλος, η εφαρμογή θα προσφέρει live πληροφορίες όπως η κίνηση στους δρόμους, προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές για την αποφυγή καθυστερήσεων.

Google Play

Το app store του Android αναβαθμίζεται με ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, που σκοπεύουν να το κάνουν ανταγωνιστικό σε μια σειρά από λειτουργίες που ως τώρα συνδέαμε με άλλες εταιρίες ή εφαρμογές.

Το Play Store επανασχεδιάστηκε πρόσφατα, και σε αυτό θα προστεθούν, μεταξύ άλλων: το Google Play Games, που διέρρευσε προχθές και φέρνει στο Play Store λειτουργίες cloud saves, leaderboards και achievements, το Google Play Music All Access, μια συνδρομητική υπηρεσία streaming μουσικής που επιτρέπει να ακούτε μουσική online, παρόμοια με υπηρεσίες όπως το Spotify, και το Google Play for Education, που θα περιέχει εφαρμογές και βιβλία που θα απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Hangouts

Ίσως η πιο διαδεδομένη λειτουργία που προέκυψε από το Google+. Η Google τώρα δίνει στο Hangouts τη δική του εφαρμογή, επιτρέποντας video chat ακόμη και με πολλούς συνομιλητές δωρεάν. Το βασικό εδώ είναι ότι πρόκειται για ενοποίηση όλων των διαφορετικών messaging apps που είχαν ξεμείνει στο περιβάλλον της Google, όπως το GTalk, σε μία εφαρμογή που θα μπορεί να διατηρεί τις συζητήσεις σας σε κάθε πλατφόρμα που μπορείτε να έχετε πρόσβαση. Δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχεί το Skype, αλλά ομολογώ ότι τελευταία χρησιμοποιώ τα Hangouts πολύ περισσότερο και λειτουργούν και αρκετά καλύτερα (και από σήμερα έχουν και πιο ωραίο notification sound!)- η συγκέντρωση όλων αυτών των λειτουργιών σε μία εφαρμογή δεν ακούγεται καθόλου άσχημη λοιπόν.

 

Google+

Αν ανοίξετε το Google+ σας σήμερα, θα δείτε ότι οι καρτέλες που λέγαμε έχουν εισχωρήσει και εκεί και έχουν αντικαταστήσει το γνωστό στυλ «timeline» με τον καταρράκτη από posts. Η κάθε καρτέλα μπορεί να «γυρίσει» από την άλλη, αποκαλύπτοντας σχόλια και άλλες πληροφορίες, όπως tags τα οποία το Google+ μπορεί να προσθέσει μόνο του με «έξυπνο» τρόπο.
Η άλλη μεγάλη αλλαγή βρίσκεται στις φωτογραφίες που ανεβάζετε στην υπηρεσία, όπου έχουν προστεθεί πλέον απλά εργαλεία για editing, ενώ υπάρχει και μια επιλογή Auto-enhance, που αναλαμβάνει να ρετουσάρει τις φωτογραφίες σας χωρίς εσείς να κάνετε τίποτα. Επίσης, μια αλγόριθμος θα μπορεί να κάνει highlight σε αυτές που θεωρεί ότι είναι οι καλύτερές σας φωτογραφίες (ορίστε, τώρα θα ακούμε κριτική και από το ρομπότ). Είναι η απάντηση της Google στο Flickr, ουσιαστικά.

 

Nexus… Galaxy S4;!

Samsung_Galaxy_S4_Google_Nexus_IO_2013

Όλοι περιμέναμε κάποιο νέο hardware να αποκαλυφθεί χθες – ίσως ένα νέο τηλέφωνο Nexus ή μια νέα έκδοση της ταμπλέτας Nexus 7. Αυτό που ανακοινώθηκε τελικά, είναι η απάντηση στις προσευχές πολλών gadget fans: ένα Galaxy S4, το νέο superphone της Samsung, που τρέχει stock Android 4.2, έρχεται με ξεκλειδωμένο bootloader και περιλαμβάνει υποστήριξη LTE, αντίθετα από το Nexus 4. Το τηλέφωνο θα κυκλοφορήσει στην Αμερική τέλη Ιουνίου και θα πωλείται στο Play Store για 649 δολάρια – άγνωστο πού αλλού θα το δούμε.

[via]