Συμφωνία της Google με αμερικανούς εκδότες για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες

Posted on Oct 6 2012 - 1:23pm by

  Η Google και η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών, κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία, μετά από επτά χρόνια δικαστικών διενέξεων, σχετικά με τα δικαιώματα των δεύτερων για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες της Google.
  Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές, αλλά ανακοινώθηκε από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών και την εταιρεία, πως οι εκδότες μπορούν να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στην ψηφιοποίηση των βιβλίων και των περιοδικών τους για το “Library Project” της Google.
  “Φαίνεται πως οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να παράσχουν καινοτόμους τρόπους για την ανακάλυψη περιεχομένου, σεβόμενες ταυτόχρονα και τα πνευματικά δικαιώματα των κατόχων”, δήλωσε ο πρόεδρος των εκδοτών.
  Υπήρξε μία προηγούμενη συμφωνία για την καταβολή 125 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημιώσεις για τους δημιουργούς και τους εμπλεκόμενους που τα δικαιούνται, αλλά κατόπιν ενστάσεων περί αθέμιτου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ομοσπονδιακό δικαστήριο την ακύρωσε και έτσι φτάσαμε στη νέα.
  Η Google έχει ήδη ψηφιοποιήσει περίπου 15 εκατομμύρια βιβλία στα πλαίσια της προσπάθειάς της να παράσχει ευκολότερη πρόσβαση στην παγκόσμια γνώση, σύμφωνα με δήλωσή της. Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με μεγάλες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο όπως τη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και αυτή του Στάνφορντ.

Πηγή: reuters.com

Leave A Response