Άσκηση για την «κυβερνοάμυνα» της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στις Οκτ 6 2012 - 2:20μμ

  Πραγματοποιήθηκε χθες μεγαλύτερη άσκηση «κυβερνοάμυνας» που έχει γίνει ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότεροι από 400 υπεύθυνοι πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών  τηλεπικοινωνιών και κρατικών υπηρεσιών. Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, ENISA, επιστράτευσαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μοιάζει με ηλεκτρονικό δίκτυο τράπεζας. Μέσω αυτού του συστήματος οι επιστήμονες του ENISA πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.200 εικονικές «κυβερνοεπιθέσεις», με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δικτύων μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά και να συνεργαστούν για να αποκρούσουν επιθέσεις διατηρώντας τα συστήματα σε λειτουργία. 
  Ανάλογη άσκηση είχε πραγματοποιηθεί το 2010, η οποία και τότε είχε διοργανωθεί από τα κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ENISA. 
  Στην άσκηση δοκιμάστηκαν οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην «κυβερνοεπίθεση» που δέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα δίκτυα των JPMorgan Chase και Wells Fargo, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των επιστημόνων του ENISA θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: Καθημερινή