Επιλογή διανομής Linux

Posted on May 13 2013 - 9:48pm by

linux logo

Ι. Κακουλάκης

Όταν κάποιος χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει Linux στο μηχάνημά του, θα πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτεί κάποια πράγματα ώστε να μπορεί να επιλέξει τη σωστή διανομή Linux που του ταιριάζει. Η επιλογή του δηλαδή αυτή εξαρτάται πάντα από τι ακριβώς θέλει να κάνει με αυτό το λειτουργικό σύστημα, ποιους σκοπούς δηλαδή θα εξυπηρετήσει η εγκατάστασή και η χρήση του.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρήστες απλώς θέλουν ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα ώστε να το εγκαταστήσουν σε δεκάδες υπολογιστές ενός μικρού εργαστηρίου εκμάθησης των Linux ή κάποιου συγκεκριμένου λογισμικού, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου χρειάζεται η εγκατάσταση Linux σε έναν Server ώστε να διαχειρίζεται ολόκληρο τοπικό δίκτυο ή σε κάποιον Web Server για να τρέχει εκεί κάποιο site. Τέλος υπάρχουν και οι χρήστες όπου θέλουν να εγκαταστήσουν τα Linux στον υπολογιστή τους απλώς για να κάνουν ότι έκαναν με κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα πριν, έχοντας όμως περισσότερη ασφάλεια μέσα στο δίκτυο που εργάζονται, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης διάφορων ελεύθερων προγραμμάτων ώστε να κάνουν κάποια συγκεκριμένη εργασία τους με το καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Όπως παρατηρεί λοιπόν κάποιος, για καθένα από τα παραπάνω παραδείγματα υπάρχουν συγκεκριμένες ποικιλίες από διανομές μέσα από τις οποίες μπορεί να επιλέξει εκείνη που τον εκφράζει και εξυπηρετεί καλύτερα τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχει θέσει για το νέο του λειτουργικό σύστημα. Υπάρχουν όμως όπως αναφέρθηκε στην αρχή κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν δοκιμάσει τις διανομές που του ταιριάζουν καλύτερα. Εκτός από αυτό που ήδη αναφέρθηκε πριν, το σκοπό στον οποίο αποσκοπεί η χρήση των Linux, θα πρέπει κάποιος να ψάξει και να προσέξει τα παρακάτω πράγματα για τις διανομές που έχει βρει.

 1. Αν είναι ο κώδικας του πυρήνα της διανομής σε κάποια σταθερή έκδοση (όχι beta version ή κάτι παρόμοιο)

 2. Πόσο συχνά μπορεί να αλλάξει αυτός ο κώδικας (από μία έκδοση σε κάποια επόμενη δηλαδή αν υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στο τρόπο λειτουργίας της διανομής)

 3. Αν είναι εύκολο να γίνει ενημέρωση των πακέτων λογισμικού στο σύστημα

 4. Πόσο εύκολο είναι να γίνει αναβάθμιση από μία δημόσια έκδοσή της διανομής στην επόμενη

 5. Πόσο συχνά γίνονται τέτοιες αναβαθμίσεις

 6. Πόσο μεγάλη βάση διαθέσιμου λογισμικού διαθέτει

Οι τέσσερις πιο δημοφιλείς διανομές για Desktop εκδόσεις στο Linux είναι:

 1. Ubuntu
 2. Fedora
 3. Linux Mint
 4. OpenSuse

Οι έξι πιο δημοφιλείς διανομές για Server εκδόσεις είναι:

 1. Red Hat
 2. Debian
 3. Ubuntu
 4. OpenSuse
 5. Slackware
 6. CentOS

[via]

Leave A Response