Κβαντικός υπολογιστής κατατρόπωσε τα παραδοσιακά PC

Δημοσιεύτηκε στις Μάι 11 2013 - 5:31μμ

d-wave-quantum-computer

Για πρώτη φορά ένας κβαντικός υπολογιστής αναμετρήθηκε με παραδοσιακά PC και κατάφερε να τα κατατροπώσει. Η μάχη διεξείχθει ανάμεσα σε ένα σύστημα της D-Wave, μιας καναδικής εταιρίας που πουλάει κβαντικούς υπολογιστές από το 2011 και ένα high-end desktop PC που διέθεται hardware τελευταίας τεχνολογίας.

Στα δύο συστήματα δόθηκαν τρείς αλγόριθμοι βελτιστοποίσης και μισό δευτερόλεπτο να βρούν τη βέλτιστη λύση. Η εργασία αυτή δόθηκε στο κβαντικό υπολογιστή της D-Wave και στο high-end desktop PC σε 100 παραλλαγές και έπειτα προστέθηκαν νέες μεταβλήτες στους αλγορίθμους αυτούς.

Ο κβαντικός υπολογιστής κατάφερνε να βρεί πάντα τη λύση εντός χρόνου.  Χαρακτηριστηκά, το high-end desktop PC χρειάστηκε σε κάποιο αλγόριθμο μισή ώρα να βρεί τη λύση που έδωσε το σύστημα της D-Wave σε διάστημα μισού δευτερολέπτου! Αυτό σημαίνει ότι ο κβαντικός υπολογιστής  είναι 3600 φορές πιο γρήγορο από τον αντίπαλό του.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι το σύστημα της D-Wave ήταν κατασκευασμένο να υλοποιεί αλγόριθμους βελτιστοποίησης. Αυτό δεν συνεπάγεται ανεπάρκειά του να εκτελέσει κοινές εργασίες. Αντίθετα δείνει στίγμα ότι μπορούν να σχεδιαστούν κβαντικοί επεξεργαστές για συμβατικά PC που θα εκτελούν αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία.

—————————————————————————————————————————————————————————-

Πώς λειτουργεί ένας κβαντικός υπολογιστής

Στα σημερινά PC, η μονάδα πληροφορίας είναι το bit, το οποίο λαμβάνει τιμές είτε «0» είτε «1», και τα δεδομένα αποθηκεύονται ως ακολουθίες των δύο αυτών ψηφίων.

Στους κβαντικούς υπολογιστές, το αντίστοιχο του bit είναι το κβαντικό bit, ή qubit, το οποίο μπορεί να λαμβάνει τιμές «0», «1» ή και τα δύο μαζί ταυτόχρονα, χάρη σε μια κβαντική ιδιότητα που ονομάζεται διεμπλοκή.

[via]