8 συμβουλές για αποτελεσματική εργασία από το σπίτι

Posted on Mar 15 2020 - 9:15pm by

ergasia-apo-to-spitiΟλοένα περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην τηλεργασία, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.  Η μετάβαση από την εργασία στο γραφείο στην εργασία από το σπίτι δεν είναι διόλου εύκολη, ιδίως αν δεν είχατε προετοιμαστεί γι’ αυτό. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσετε καλύτερα την κατάσταση μέχρι να επιστρέψετε στο γραφείο.

 1. Βρείτε ένα χώρο εργασίας

Βρείτε ένα καθορισμένο χώρο για να κάνετε τη δουλειά σας. Μετατρέψτε ένα επιπλέον δωμάτιο σε γραφείο. Εάν ο χώρος είναι περιορισμένος, βρείτε ένα γραφείο ή ένα τραπέζι που θα είναι ειδικά για την εργασία σας. Ένας καθορισμένος χώρος εργασίας έχει σημασία γιατί:

Κατ ‘αρχάς, θα έχετε το περιθώριο να απλώσετε τα εργαλεία της δουλειάς σας- όπως χαρτιά, βιβλία και αναφορές – και να τα αφήσετε εκεί όλη την ημέρα. Δεύτερον, ένα ειδικός χώρος εργασίας ενισχύει το κίνητρο για εργασία. Όταν πηγαίνετε σε αυτόν τον καθορισμένο χώρο, ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να εργαστείτε.

 1. Επενδύστε σε εξοπλισμό εργασίας

Ορισμένες εταιρείες αγοράζουν εξοπλισμό, από οθόνες μέχρι χαρτί και στυλό για τους υπαλλήλους τους. Άλλοι αφήνουν τους υπαλλήλους να προμηθευτούν οι ίδιοι τον επιπλέον εξοπλισμό που θα χρειαστούν.

Αξίζει μια μικρή επένδυση σε μερικές προμήθειες με ένα σχετικά μικρό κόστος, για να κάνουμε καλύτερη δουλειά και να διατηρήσουμε την αυτονομία μας όσο δουλεύουμε εξ αποστάσεως.

 • Web Camera. Εμπλουτίστε τις συνομιλίες με τους συνεργάτες σας παρέχοντας άριστη ποιότητα εικόνας.
 • Ακουστικά. Τα ενσύρματα ακουστικά δεν έχουν την ανάγκη μπαταρίας σε κρίσιμες στιγμές. Θα το φοράτε πολύ, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε κάτι άνετο.
 • Ηλεκτρικός βραστήρας. Μερικές φορές χρειάζεστε ένα ζεστό ρόφημα, χωρίς να χαλάσετε τη ροή εργασίας σας.

 1. Κάντε ένα χρονοδιάγραμμα

Δώστε τη μέρα σας κάποια δομή και κάντε ένα χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα. Επίσης, προγραμματίστε τα διαλείμματά σας. Τα διαλείμματα αποτελούν σημαντικό μέρος της διαχείρισης της ενέργειας σας όλη την ημέρα.

Αφήνοντας το σπίτι ή το διαμέρισμά σας για λίγο και να κάνετε μια βόλτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα για το επόμενο απόγευμα.

 1. Επικοινωνήστε με τους συναδέλφους σας

Μπορεί να δουλεύετε αδιάλειπτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ωστόσο δεν πρέπει να γίνεστε ερημίτης για όλη την ημέρα. Θέτω προτεραιότητα στην επικοινωνία με συναδέλφους μου και αυτό είναι σημαντικό να το κάνετε όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως.

Θεωρώ χρήσιμο να ελέγχω τα εργαλεία ψηφιακής επικοινωνίας σε καθορισμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μου. Όταν δημιουργώ το καθημερινό μου πρόγραμμα, σημειώνω πότε θα ελέγξω το email και το Slack, για παράδειγμα.

 1. Βρείτε τα ρούχα εργασίας σας

Διαχωρίστε την εργασία από το παιχνίδι διαλέγοντας τα ρούχα που θα φορέσετε. Έχοντας ορίσει τα ρούχα εργασία σας, προσανατολίζεστε περισσότερο στον εργασιακό τρόπο σκέψης.

 1. Μειώστε τους αντιπερισπασμούς

Ένα από τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι είναι η αποφυγή των αντιπερισπασμών του χώρου εργασίας που σας επιβάλλονται. Επομένως, μην πλημμυρίζετε τον εαυτό σας με αντιπερισπασμούς “στο σπίτι”, όπως το άνοιγμα της τηλεόρασης και το σερφάρισμα στο Facebook. Γιατί; Επειδή το multitasking δεν λειτουργεί. Η εναλλαγή μεταξύ των καθηκόντων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της παραγωγικότητας κατά 40%.

 1. Προσδιορίστε το τέλος της εργάσιμης ημέρας

Μια κοινή πρόκληση είναι να δουλεύετε περισσότερο όταν εργάζεστε εξ αποστάσεως. Έχετε κοντά σας τον υπολογιστή και έχετε την επιθυμία να ελέγχετε συνεχώς το e-mail σας όλο το βράδυ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να καθορίσετε εκ των προτέρων, όταν εργάζεστε, πότε θα τελειώσει η εργασία σας. Συμπεριλάβετε αυτό στο καθημερινό σας σχέδιο που συζητήσαμε προηγούμενος. Στη συνέχεια, κλείστε το φορητό υπολογιστή σας και τοποθετήστε το στην τσάντα του ή κλείστε την πόρτα του γραφείου σας, ώστε να μην βλέπετε τον υπολογιστή σας.

 1. Χρησιμοποιήστε τις παραγωγικές σας ώρες αποτελεσματικά

Ορισμένες εταιρείες σας επιτρέπουν να εργάζεστε όπου θέλετε (εργασία εξ αποστάσεως) και όταν θέλετε (ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας). Εάν η εταιρεία σας προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, τότε είναι σημαντικό να καθορίσετε τις παραγωγικές ώρες σας. Εργάζεστε καλύτερα το πρωί; Είστε πιο ενεργός το μεσημέρι;

Η απάντηση σε τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τις καλύτερες περιόδους εργασίας σας. Είμαι πρωινό τύπος. Προτιμώ να εργάζομαι νωρίς το πρωί και αμέσως μετά το γεύμα. Δίνω προτεραιότητα στα σημαντικά καθήκοντά μου για αυτές τις περιόδους και αφήνω λιγότερο σημαντικά πράγματα για αργότερα μέσα στη μέρα που είμαι ψυχικά κουρασμένος. Γνωρίζοντας το πότε εργάζεστε καλύτερα μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ημέρα σας.

Πηγή: medium.com

 

Leave A Response