Τα πρώτα συναρμολογούμενα smartphones έρχονται το 2015

Δημοσιεύτηκε στις Νοε 17 2014 - 1:51μμ

synarmologoumena-smartphones

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα της συναρμολόγησης του δικού σας smartphone από επιμέρους τμήματα, αντί της αγοράς ενός έτοιμου από τις μεγάλες εταιρείες; Το Project Ara της Google θέλει να σας δώσει, ακριβώς, αυτή τη δυνατότητα και έχει, μόλις, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διοργανώνοντας το δικό του συνέδριο προγραμματιστών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρώτο από μία σειρά τριών συνεδρίων. Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15-16 Απριλίου, και εκεί έγιναν γνωστές οι τελευταίες εξελίξεις στο πρότζεκτ, σε προγραμματιστές που ασπάζονται την ιδέα και αναμένεται να αρχίσουν να γράφουν κώδικα, εν αναμονή της κυκλοφορίας των πρώτων συσκευών στη βάση της νέας φιλοσοφίας.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας Προηγμένης Τεχνολογίας και Έργων της Google, Paul Eremenko, στο εν λόγω συνέδριο, την Τρίτη 15 Απριλίου, το πρώτο συναρμολογούμενο smartphone στον κόσμο πιθανότατα θα βρίσκεται στα χέρια των καταναλωτών από τον Ιανουάριο του 2015.

Η ομάδα Προηγμένης Τεχνολογίας και Έργων ανήκει στο δυναμικό της Google, αν και η Motorola, στην οποία ξεκίνησε, πωλήθηκε πρόσφατα στη Lenovo. Η αποστολή της είναι να ωθήσει την τεχνολογία προς τα εμπρός, “πραγματοποιώντας άλματα, αντί για βήματα”. Από αυτή την ομάδα ξεπήδησε και το Project Ara.

Τα κινητά «σπάνε» σε μικρά κομμάτια

Ουσιαστικά, το πρότζεκτ είναι η προσπάθεια της Google να “σπάσει” τα smartphones στα βασικά τους μέρη (μπαταρία, οθόνη, πληκτρολόγιο, επεξεργαστή κ.α.), προσφέροντας τη δυνατότητα στο κοινό να τα αγοράσει ξεχωριστά και να τα συναρμολογήσει από την αρχή, αναβαθμίζοντας την εμπειρία χρήσης, κατά τα δικά του, εξατομικευμένα γούστα.

Ειδικότερα, ο χρήστης θα επιλέγει τι θέλει να προσθέσει στο κινητό-σκελετό του, αφού αποφασίσει το μέγεθος της μητρικής: μίνι για μίνι τηλέφωνο, μεσαία για κανονικό τηλέφωνο ή μεγάλη για phablet – απόφαση που θα καθορίσει τις δυνατότητες επεκτασιμότητας. Όπως το περιγράφει η Google, “το Ara θα κάνει για το hardware των κινητών, ό,τι έκανε το Android για το software”.

Μείωση τιμής – Αύηξηση δημιουργικότητας και διάρκειας ζωής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η standard συσκευή – αυτή που έρχεται τον Ιανουάριο – θα πωλείται, μόλις, στα 36 ευρώ. Θα λειτουργεί σαν ένα βασικό smartphone, αλλά και σαν “σκελετός” που θα ενισχύεται, ανάλογα με την προσθήκη των μερών που επιλέγει ο χρήστης. Βέβαια, το συνολικό κόστος, μαζί με τα επιμέρους τμήματα, μπορεί να φτάσει και τριψήφια νούμερα.

Κατά τα λεγόμενα του Eremenko, θα έχει σκόπιμα “μονότονο” σχεδιασμό, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τους χρήστες, αλλά και τρίτες εταιρείες να χρησιμοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους όταν αναπτύσσουν τα υπόλοιπα μέρη των κινητών τηλεφώνων που θέλουν να συναρμολογήσουν.

Επιπλέον, ο Emerenko ανακοίνωσε ότι το Android θα ενημερωθεί τον Δεκέμβριο, ούτως ώστε να είναι συμβατό με το νέο hardware, ενώ τα smartphones του Project Ara αναμένεται να έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις σύγχρονες συσκευές – η οποία θα φθάνει έως και τα 6 χρόνια – πριν χρειαστεί να αντικατασταθεί το βασικό hardware-σκελετός τους.

Βέβαια, αν και το πρότζεκτ ακούγεται ενδιαφέρον, κανένας δεν είναι σίγουρος ότι οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν την ιδέα. Σε κάθε περίπτωση, η Google φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει την ιδέα της. Ενδεικτικό των προθέσεών της είναι το γεγονός ότι, πριν λίγες μέρες, ενεργοποιήθηκε και επίσημος λογαριασμός Twitter με όνομα @ProjectAra.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα των συναρμολογούμενων smartphones

Η αρχική ιδέα διαδόθηκε. το 2013, με το όνομα Phonebloks (βίντεο κάτω) και ανήκει στον Ολλανδό Ντέιβ Χάκενς. Το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από τη Motorola, όσο ήταν ακόμα θυγατρική της Google. Κύριο μέλημα ήταν να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα, αφού, σήμερα, όταν π.χ. σπάσει η οθόνη του κινητού, ολόκληρη η συσκευή καταλήγει σε χωματερές.

Στα θετικά, συγκαταλέγεται, βέβαια, το προφανές: ο χρήστης θα μπορεί να αγοράζει και να πουλά εξαρτήματα, να αναβαθμίζει μόνος το smartphone του, απεγκλωβισμένος από τους περιορισμούς των συσκευών που λανσάρει η εκάστοτε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία. Το παραπάνω, φυσικά, λειτουργεί προς όφελος των κατασκευαστών εξαρτημάτων. Μία νέα μάχη ξεκινά.

 

Πηγή: pathfinder.gr