10 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε χρήστης υπολογιστών

Posted on Sep 18 2012 - 6:37pm by
  Δεν έχει σημασία πόσο εξοικειωμένοι με τη τεχνολογία είστε, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που κάθε ένας από εμάς έχει να αντιμετωπίσει κατά τη χρήση ενός υπολογιστή και δεν είναι επιλέγουμε πάντα τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Θα δούμε 10 πράγματα που ο καθένας μπορεί (και πρέπει) να μάθει για να κρατήσει τον υπολογιστή του γρήγορο, ασφαλή και εύκολο στη χρήση.
  Πολλοί παρόμοιοι οδηγοί παίρνουν ως δεδομένο κάποιες διαδικασίες, εδώ θα τα εξηγήσουμε όλα από την αρχή.

10. Φτιάξτε ένα απλό σύστημα αντιγράφων ασφαλείας (backup)
  Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των υπολογιστών μας, αλλά είναι πάντα ένα από τα πράγματα που τα αφήνουμε “για μια άλλη μέρα”. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, έτσι μπορείτε να το κάνετε ακόμα και τώρα. Όταν θα τα χρειαστείτε θα είστε ανακουφισμένη που κάνατε την όλη διαδικασία! Εάν έχετε κάνει ήδη backup  σε έναν εξωτερικό δίσκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά εργαλεία για επαναφέρεται τον υπολογιστή σας, όπως το Windows Backup ή το Time Machine της Apple. Ωστόσο, αυτό θα σας κρατήσει ασφαλή μόνο εάν ο υπολογιστής σας απλά “χαλάσει”. Αν χάσετε το σπίτι σας σε μια φωτιά, ή πέσετε θύμα ληστείας , ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε άλλο είδος καταστροφής (Θεός φυλάξει), θα έχετε χάσει όλα τα σημαντικά έγγραφα, οικογενειακές φωτογραφίες και άλλα αρχεία για πάντα. Σας συνιστούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως CrashPlan για να κάνετε backup μέσω Ίντερνετ από τον υπολογιστή σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας χωρίς να έχει σημασία πού βρίσκεστε και τα δεδομένα σας θα είναι ασφαλή χωρίς να νοιάζεστε τι θα συμβεί με το υλικό σας.

9. Κάντε τα πάντα πιο γρήγορα με συντομεύσεις

  Το ωραίο με τους υπολογιστές είναι ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι ένας άνθρωπος. Ας υποθέσουμε ότι ψάχνετε για μια συγκεκριμένη λέξη σε μια ιστοσελίδα. Αντί να σαρώσετε τη σελίδα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε Ctrl + F και πληκτρολογήστε τη λέξη που ψάχνετε. Υπάρχουν βουνά συντομεύσεων όπως αυτό, από το πάτημα του Ctrl + S για να αποθηκεύσετε αμέσως το αρχείο στο οποίο εργάζεστε, Ctrl + P για να το εκτυπώσετε, ή Ctrl + T για να ανοίξετε μια νέα καρτέλα στο web browser σας. Μπορεί να φαίνεται σαν να προσθέτονται περισσότερα προβλήματα, αλλά μετά θα χρησιμοποιήσετε μια συντόμευση μία ή δύο φορές, θα αναρωτηθείτε γιατί το έκανες κάποτε με το ποντίκι. Δείτε τον κατάλογο των έξι συντομεύσεων που καθένας πρέπει να ξέρει, καθώς και συντόμευση μας της ημέρας σειρά για ακόμα περισσότερα κόλπα.

8. Προστατευτείτε από τους ιούς
  Οι χρήστες των Windows γνωρίζουν καλά τον πόνο των ιών και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων, αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ εύκολα μπορούμε να τους αποφύγουμε. Κατ ‘αρχάς, σας συνιστούμε να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των ιών, trojans, και άλλων επιθέσεων, καθώς και τους μύθους που τους περιβάλλουν. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε κάποιο καλό λογισμικό προστασίας από ιούς για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να πάρετε λογισμικό ακόμα και για προστασία από ιούς για το Android κινητό τηλέφωνό σας, αν το επιλέξετε. Αλλά στο τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τους ιούς είναι να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική: μην ανοίγετε συνδέσεις που φαίνονται ύποπτες και μην εγκαθιστάτε προγράμματα από μη αξιόπιστες πηγές.

7. Ρύθμιση του Δικτύου σας. Φτιάξτε τα προβλήματα του Wi-Fi

  Κατανοώντας τις λειτουργίες των routers, του μόντεμ και άλλων πραγμάτων που κάνουν το δίκτυό σας να φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που μπορούν να διορθώσουν τα περισσότερα προβλήματα που έρχονται στο δρόμο σας. Μήπως το router σας επανεκκινεί συχνά; Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερθερμαίνεται ή δεν δέχεται υπερβολική κίνηση δεδομένων. Είναι το Wi-Fi σας αργό και το εύρος ζώνης λιγότερο από το ιδανικό; Χρησιμοποιήστε ένα από αυτά τα κόλπα για να του δώσετε νέα ώθηση. Εάν αντιμετωπίζετε πιο σοβαρά προβλήματα, μπορείτε πιθανώς να τα διορθώσετε και πάλι μόνοι σας. Ελέγξτε ένα πλήρη οδηγό για να γνωρίσετε δίκτυό σας για περισσότερες πληροφορίες-ότι πήρε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, από την αγορά ενός router για τη δημιουργία του δικτύου σας και πολλά άλλα.

6. Κρατήστε τις μπαταρίες σας δυνατές όσο το δυνατόν περισσότερο

  Εξαντλείται γρήγορα η μπαταρία του κινητού ή του laptop σας; Μπορεί να είναι αρκετά εκνευριστικό, αλλά ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να διαρκούν περισσότερο χρόνο. Ο φορητός υπολογιστής διαθέτει πολλές ενσωματωμένες ρυθμίσεις ενέργειας που μπορεί να παραμετροποιηθούν εύκολα. Υπάρχουν μερικά κόλπα για το Android και το iPhone που θα προσθέσουν κάποιο επιπλέον χρόνο από την μπαταρία σας. Αν θέλετε η μπαταρία σας να διατηρήσει το χρόνο ζωής της, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πόσο συχνά να τη φορτίζετε.

5. Πρόσβαση στον οικιακό υπολογιστή από παντού

  Όποτε φεύγετε με το laptop σας συνειδητοποιείτε συχνά ότι έχετε αφήσει κάτι σημαντικό στον υπολογιστή σας στο σπίτι; Ένας τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως το Dropbox, έτσι ώστε τα αρχεία σας είναι μαζί σας όπου κι αν πάτε. Ωστόσο, είναι επίσης βολικό να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή στο σπίτι σας από οπουδήποτε. Με μια απλή εφαρμογή, μπορείτε να συνδεθείτε με τον υπολογιστή του σπιτιού σας από ένα άλλο μηχάνημα και να τον χρησιμοποιήσετε σαν να ήσασταν ακριβώς στο γραφείο σας. Έτσι μπορείτε να πάρετε ένα έγγραφο που ξεχάσατε στο σπίτι ή να ανοίξετε ένα πρόγραμμα που δεν υπάρχει στο   laptop σας.

4. Κρατήστε τον υπολογιστή σας στην κορυφή με τακτική συντήρηση

  Η συντήρηση υπολογιστών έχει γίνει πολύ μπερδεμένη τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ ανασυγκρότησης δίσκου, καθαρισμό των προσωρινών αρχείων και άλλα, είναι σχεδόν σαν να προσπαθείτε να διατηρήσετε ένα αυτοκίνητο. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια όλα έχουν γίνει πιο εύκολα: το μόνο που πραγματικά χρειάζεται να κάνετε είναι ένα ή δύο πράγματα για να κρατήσετε τον υπολογιστή σας λειτουργικό γρήγορα και ομαλά. Ελέγξτε τους οδηγούς  συντήρησης για Windows και Mac για περισσότερες πληροφορίες και θα κρατήσετε το PC σας σαν καινούργιο. Αν το τηλέφωνό σας αισθάνεται λίγο παρεξηγημένο, έχουμε οδηγούς για iOS και Android!

3. Άμεση κοινή χρήση ενός αρχείου μεταξύ δύο υπολογιστών

  Έτσι θα έχετε κάποια αρχεία που θέλετε να δώσετε στο φίλο σας που κάθεται δίπλα σας, αλλά το flash drive σας έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί. Λοιπόν μαντέψτε τι; Δεν το χρειάζεστε! Είναι πολύ εύκολο να μεταφέρετε ένα αρχείο μεταξύ δύο υπολογιστών μέσω ασύρματου (ή ενσύρματου) δικτύου σας, είτε είναι ανάμεσα σε εσάς και έναν φίλο ή μεταξύ πολλών υπολογιστών που ίσως έχετε στην κατοχή σας. Εδώ είναι κάποιοι τρόποι για να μοιραστείτε τα αρχεία με ένα κοντινό υπολογιστή, αν θέλετε να τις μοιραστείτε μεταξύ πολλών υπολογιστών στο σπίτι σας, Το Homegroup είναι ένα νέο χαρακτηριστικό των Windows 7 και είναι μια καλή επιλογή για το σπίτι. Αν θέλετε να μοιράζεστε μεγαλύτερα αρχεία μέσω του Διαδικτύου, υπάρχουν και άλλοι τρόποi για να δοκιμάσετε.

2. Βρείτε εύκολα το Gadgets σας
  Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χάσετε το τηλέφωνό σας ή το laptop σας. Τα iPhones μια λειτουργία που ονομάζεται Find My iPhone που θα σας βοηθήσει να το παρακολουθείτε αν χαθεί, αλλά υπάρχει και ένα app που ονομάζεται Prey. Με αυτό, μπορείτε να παρακολουθείτε σχεδόν οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή ή smartphone που έχει χαθεί, ακόμη και να πάρετε μια φωτογραφία του αυτού που μπορεί να το χρησιμοποιεί. Αν λείπει μια φωτογραφική μηχανή, η υπηρεσία CameraTrace μπορεί να σας βοηθήσει να τη βρείτε. Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλαπεί η συσκευή μας και να διασφαλίσουμε ότι όλα τα προσωπικά δεδομένα είναι κλειδωμένα.

1. Κρατήστε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή

  Δυστυχώς, το Διαδίκτυο δεν είναι πάντα ένα ασφαλές μέρος που σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κρατά τις προσωπικές πληροφορίες τους ασφαλής. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, αφαιρέστε τις προσωπικές πληροφορίες από τις φωτογραφίες σας και αρχεία, ενώ ποτέ μη χρησιμοποιείτε ανοικτά δημόσια δίκτυα Wi-Fi χωρίς προστασία. Το να κρατάτε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή είναι πιο εύκολο από ό,τι ακούγεται, και αν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, ελέγξτε μια λίστα ελέγχων για την ασφαλή παραμονή σας στο ίντερνετ. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ασφαλείς θα είστε!

Πηγή: Lifehacker.com

Leave A Response