Ο σοφός υπερυπολογιστής Watson ανεβαίνει στα σύννεφα

Posted on Jan 10 2014 - 8:31pm by

IBM Watson

Ο γίγαντας της πληροφορικής IBM ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη υπηρεσιών νέφους που θα βασίζονται στον υπερυπολογιστή Watson, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο το 2011 όταν νίκησε τους ανθρώπινους πρωταθλητές στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δημιουργεί νέο τμήμα για τον Watson προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για «γνωσιακό computing», έναν πιο ανθρωποκεντρικό τρόπο επικοινωνίας με τις μηχανές.

Ο Watson σχεδιάστηκε ειδικά για την απάντηση ερωτημάτων διατυπωμένων σε φυσική ανθρώπινη γλώσσα.

Στην περίπτωση του Jeoprdy!, στο οποίο οι παίκτες καλούνται να βρουν τις ερωτήσεις για τις απαντήσεις που τους δίνει ο παρουσιαστής, ο υπερυπολογιστής χρειάστηκε να τροφοδοτηθεί με εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, βιβλία, άρθρα ειδήσεων, ακόμα και σενάρια ταινιών.

Όταν κληθεί να απαντήσει σε ένα ερώτημα, το σύστημα παράγει αναρίθμητα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία βαθμολογεί με μια αντίστοιχη πιθανότητα επιτυχίας. Η τελική απάντησή του είναι αυτή που συγκέντρωσε το υψηλότερο σκορ.

Το νέο τμήμα της IBM, με επικεφαλής τον Μάικλ Ρόντιν, θα εστιαστεί στην ανάπτυξη υπηρεσιών που βασίζονται στον Watson και τρέχουν στην υπηρεσία νέφους Softlayer της ΙΒΜ.

Ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να απασχοληθεί ο υπερυπολογιστής είναι οι υπηρεσίες υγείας, δεδομένου ότι το σύστημα χρησιμοποιείται ήδη πειραματικά ως βοήθημα για την ανάλυση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, το οποίο επιτρέπει σε γιατρούς να καταλήγουν στις πιθανότερες διαγνώσεις και τις θεραπείες με τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Χάρη στην υπηρεσία νέφους, οι νοσηλευτές θα μπορούν να συμβουλεύονται τον σοφό υπολογιστή μέσω του κινητού τηλεφώνου ή άλλων ασύρματων συσκευών.

Η ΙBM εκτιμά ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε οικονομικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο ή ακόμα και την ανάπτυξη υπηρεσιών πληροφορικής.

Ο Τζέιμι Πόπκιν, αναλυτής της εταιρείας Gartner, εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι «η IBM έχει αναπτύξει κάτι που μας πηγαίνει ένα βήμα μπροστά τη διαχείριση πληροφοριών». Όπως εξήγησε, τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην αγορά app «Powered by Watson», μέσω των οποίων το σύστημα θα προσφέρει τις συμβουλές του σε μια ποικιλία εφαρμογών.

Αν και θεωρείται ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ο Watson δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια έχει πάντως βελτιωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την ΙBM, έχει πλέον τετραπλάσια επεξεργαστική ισχύ σε σχέση με την έκδοση που έπαιξε στο Jeopardy!, ενώ παράλληλα ο όγκος του έχει μειωθεί, από τις διαστάσεις ενός μεγάλου δωματίου σε έναν χώρο όσο «μερικά κουτιά πίτσας».

Πηγή: In.gr

Leave A Response