Πρώτη καταδίκη… αθώου στη Γαλλία για πειρατεία

Posted on Sep 21 2012 - 12:31pm by

  Επιδικάστηκε το πρώτο πρόστιμο για παράνομο κατέβασμα υλικού, σύμφωνα με το γαλλικό νόμο “των τριών χτυπημάτων” Hadopi, ο οποίος είχε ψηφιστεί με στόχο την πάταξη της πειρατείας.
  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ σε έναν σαραντάχρονο, ο οποίος ουσιαστικά ήταν… αθώος! Η (πρώην) σύζυγός του κατέβασε τραγούδια και το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι ο σαραντάχρονος “δεν την απέτρεψε” και για το λόγο αυτό τον καταδίκασαν.
  Ο συγκεκριμένος ήταν ο πρώτος που δέχθηκε “το τρίτο χτύπημα”, αλλά δεν τιμωρήθηκε τελικά με τη μέγιστη ποινή, αυτή της διακοπής της σύνδεσής του.
  Οι εταιρείες που κατέχουν και διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα, δήλωσαν πως ο νόμος έχει αποτέλεσμα, αφού με την εφαρμογή του το 2010, η χρήση του iTunes αυξήθηκε.
  Τότε, 736.000 άτομα έλαβαν την πρώτη ειδοποίηση, 62.000 τη δεύτερη και 165 την τρίτη. Η Διεθνής Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών, υποστηρίζει πως το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθεί η γαλλική οικονομία 13,8 εκατομμύρια ευρώ.
  Ωστόσο, η κυβέρνηση της Γαλλία άλλαξε και οι σοσιαλιστές που ανέλαβαν, είχαν δηλώσει πως εφόσον εκλεγούν θα καταργήσουν το συγκεκριμένο νόμο. Η υπουργός πολιτισμού Aurelie Filippetti, είχε δηλώσει πριν μερικές εβδομάδες πως επανεξετάζεται ο νόμος Hadopi, αφού κοστίζει 12 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και η αποτελεσματικότητά του είναι μάλλον δυσανάλογη.

Πηγή: e-pcmag

Leave A Response