Κβαντικός υπολογιστής της NSA σπάει οποιαδήποτε κρυπτογράφηση

Posted on Jan 3 2014 - 9:49am by

nsa_quantum-pc

Η NSA θέλει να κατασκευάσει έναν υπερυπολογιστή  που θα μπορεί να σπάει οποιαδήποτε μορφή κρυπτογράφησης, σύμφωνα με έγγραφα που αποκτήθηκαν από τον Edward Snowden και δημοσιεύθηκαν από την Washington Post.  Η NSA δείχνει να έχει πολύ δρόμο μπροστά της για την υλοποίηση αυτού του τερατώδους έργου με σκοπό να άρει όποιο σύστημα κρυπτογράφησης υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με απόρρητα  έγγραφα, ο κβαντικός αυτός υπερυπολογιστής είναι μέρος μιας έρευνας κόστους 79.7 εκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται “Penetrating Hard Targets” (διάτρηση δύσκολων στόχων) και αναπτύσσεται σε εργαστήριο στο College Park του Μaryland.

Η κρυπτογράφηση, από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων, είναι  μια μέθοδος “μπερδέματος” της πληροφορίας με κάποια άλλα αδιάφορα στοιχεία, ώστε μόνο όποιος είχε τις οδηγίες που ξεχώριζαν τη χρήσιμη από τη περιττή πληροφορία μπορούσε να τη διαβάσει.

Στους κβαντικούς υπολογιστές, το αντίστοιχο του bit είναι το κβαντικό bit, ή qubit, το οποίο μπορεί να λαμβάνει τιμές «0», «1» ή και τα δύο μαζί ταυτόχρονα, χάρη σε μια κβαντική ιδιότητα που ονομάζεται διεμπλοκή.

Η παρουσία ενός τέτοιου συστήματος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλου του διαδικτύου. Η NSA παρόλα αυτά έχει υλοποίηση μικρά μέρη της όλης έρευνας, αφήνοντας μόνο θεωρητικές απειλές για την ασφάλεια του διαδικτύου και πολλές σκέψεις για το που θα πρέπει να τεθούν τα όρια της ασφάλειας των προσωπικών μας δεδομένων.

 

 Διαβάστε ακόμα: Κβαντικός υπολογιστής κατατρόπωσε τα παραδοσιακά PC

 

Πηγή: techcrunch  

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. soulis January 4, 2014 at 18:51 - Reply

    wraios titlos…klasika pramata…

  2. aaaa January 5, 2014 at 13:10 - Reply

    gtp

Leave A Response